Per Klinga

Per Klinga

Violinmakare och stråkmakare. Nybyggnation av violin, viola och cello. Nybyggnation av stråkar. Kvalificerade reparationsarbeten.Inte långt från vackra sjön Siljan invid Dalälven har jag min verkstad. Här i Anders Zorns hemtrakter har det genuina hantverket en lång tradition.

Besökte en Spelmansstämma i mitten på 70-talet och greps av magin i stråkmusiken. Hemma igen köpte jag en LP där violinisten Jasha Heifetz spelar på sin Guarneri del Gesu violin. Det gav mig inspiration och kraft till att bygga min första fiol - den blev färdig 1977.

Jag har ingen formell utbildning i hantverket men, jag har sökt upp kunskapen på egen hand. Begåvade kolleger utomlands och inom Sverige har varit mina lärare. Geigenbaumeister Josef Kantuscher i Tyska Mittenwald har jag även arbetat hos en tid under 1994. Reinhard Fischer i Hamburg är också en viktig hjälp och inspiratör för mig.

Min hobby under många år blev mitt yrke. 1991 startade jag företaget Per Klinga Violiner. En fiol utan en bra stråke låter ingenting. Stråken är länken mellan fiolen och musikern, en så oerhört nära och viktig del. Jag bygger stråkar med samma stora passion som mina violiner.